Saftig mokkasjokoladekake
Forbedret med rips og eau de vie med kaffesmak.
Tre kopper sterk mokka kan være litt for mye om morgenen, men det er akkurat nok til en deilig, saftig sjokoladekake.
Nakne kaker er en fantastisk ny baketrend. Navnet refererer til kaker som bare er delvis dekket av fondant eller ganache, slik at de forskjellige lagene fremdeles er synlige. I denne oppskriften veksles sjokolade- og kaffelag med krem og saftige rips. En sjokoladekrem laget av den fineste mørke sjokolade setter kronen på verket.
Porsjoner: 8
Ingredienser:
Til kaken
- 100 g mykt smør, pluss litt smør til å smøre formen
- 200 g mel (finmalt hvitt mel) og litt ekstra til å strø
- 3 kopper sterk mokka eller kaffe
- 100 g bitter mørk sjokolade (60 % kakao, finhakket)
- 1 ts bakepulver
- ½ ts natron
- 1 ss kakaopulver
- 225 g sukker
- 2 ss vaniljesukker
- 3 organiske egg (mellomstore)
- 2-3 ss eau de vie med kaffesmak
Til fyll
- 1 plate gelatin
- 50 ml (gram) sterk mokka eller kaffe
- 1 porsjon oppløselig kaffepulver (2 g pulverkaffe)
- 200 g kremfløte (35 % fett)
- 50 g sukker
- 100 g rips (pluss noen kvister til pynt)
Til sjokoladekremen
- 2 ss kremfløte (30–35 g)
- 50 g mørk sjokolade (60 % kakao, svært finhakket)
- 1 springform (18 cm i diameter)
Tilberedelse:
- Smør springformen med smør og strø den med mel.
- Trakt kaffen. Mens den fremdeles er varm, bland 135 ml med sjokoladen og 100 g sukker, og rør for å løse opp.
- Forvarm ovnen. Innstillinger: Topp-/bunnvarme/160 °C.
- Visp smøret, 125 g sukker og 1 ss vaniljesukker hvitt, og tilsett deretter ett og ett egg av gangen.
- Bland sammen mel, bakepulver, natron og kakaopulver, og rør inn i blandingen. Hell til slutt i kaffe- og sjokoladeblandingen under konstant omrøring.
- Hell kakerøren i formen, glatt ut overflaten og stek kaken på nest nederste rille i 55 minutter. Test kaken med en tannpirker av tre, og sett den tilbake i ovnen (etter at den er slått av) i 5 minutter til, dersom det er nødvendig. Ta kaken ut av ovnen, la den hvile i 5 minutter og fjern den fra formen. Plasser kaken opp-ned på en rist for avkjøling.
- Før du setter sammen kaken, skjær av den hvelvede toppen for å jevne ut kaken, og skjær deretter horisontalt i tre deler. Løs opp 1 ss vaniljesukker i ½ kopp kaffe, og rør inn eau de vie med kaffesmak. Bruk en bred bakepensel og fukt de tre lagene av kaken med denne blandingen.
- For å lage fyllet, legg gelatinplaten i kaldt vann i 5 minutter. Hell 50 ml av kaffen i en bolle, og varm forsiktig over et vannbad. Tilsett den vridde gelatinen og kaffepulver, rør for å løse dem opp og la blandingen avkjøles til den begynner å stivne.
- Pisk kremfløten og sukkeret til kremen er stiv. Bland halvparten av kremen med kaffegeléen, og smør et tykt, jevnt lag over det nederste kakelaget. Plasser det andre kakelaget oppå dette, dekk med rips, og smør resten av kremen over dem. Dekk med det tredje laget av kaken. La den kjøle seg ned i minst to timer.
- For å lage glasuren, varm opp fløten i en svært liten gryte, rør inn sjokoladen og smelt. Hell hele blandingen på midten av det øverste kakelaget, og smør utover med en palettkniv. La den kjøle seg ned og stivne.
Tips:
- Eau de vie med kaffesmak er ganske spesiell, og er dessverre også ganske dyr. Brandy eller kaffelikør kan også brukes i denne saftige kaken.
- Kaken er enklere å dele i lag dagen etter at den er stekt.
- Sjokoladeglasuren kan erstattes med et tykt lag melis.
Produksjon: Regine Smith Thyme
Matstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Bilde: © Wolfgang Kowall