Hjortesadel med enebær og rosmarin

Oppskrift på et elegant festmåltid

Hjortesadel kjennetegnes av en delikat smak – kanskje fordi hjorten selv er en matelsker! Den oppsøker alltid de møreste skuddene. Enebær gir retten en fruktig, syrlig smak.

Hjort er ikke bare skye skogsdyr – de er også gourmeter. De elsker unge, vitaminrike skudd og knopper, og friske blader – og derfor er kjøttet deres ekstremt sunt og mørt. Dette er den mest velsmakende typen vilt. Hjort er lettskremte dyr, som alltid er på vakt og på farten, så de pleier ikke å legge på seg mye fett, og med rundt 100 kalorier per 100 gram er kjøttet deres ekstremt magert, sammenlignet med svin eller okse. Mørt hjortekjøtt er også vanligvis vilt, siden dyrene ikke avles opp i et fjøs, men får vokse opp i sitt naturlige habitat. Enebærene gir retten en fruktig, syrlig smak. Bærene inneholder eteriske oljer som kan fremme fordøyelse, og skaper en smakseksplosjon når de kombineres med aromatisk rosmarin.

Tilberedelsestid: 60–70 minutter
Steketid: 35–40 minutter
Porsjoner: 4

Ingredienser:

  • 1 hjortesadel (ca. 1500 g)
  • 1 ts svarte pepperkorn
  • 4 enebær
  • 2 rosmarinkvister eller 1 ss rosmarinblader
  • 1 fedd hvitløk
  • 5 ss olje
  • 150 g baconskiver
  • 400 ml viltbuljong
  • 200 ml fløte
  • 2 ss tykningsmiddel for saus
  • Salt
  • Pepper

Redskaper: Stekeform

Anbefalt innstilling:
Funksjon: Topp-/bunnvarme
Temperatur: 200–210 °C
Ovnsplassering: nest nederste hylle
Steketid: 35–40 minutter + forvarming

Alternativ ovninnstilling:
Funksjon: Vifte pluss
Temperatur: 190–200 °C
Ovnsplassering: nest nederste hylle
Steketid: 35–40 minutter + forvarming

Komfyrinnstilling:
Nivå: 9–8
Koketid: 1–2 minutter

Tilberedelse:

  1. Knus pepperkornene og enebærene grovt, og bland med olje, rosmarinblader og knust hvitløk.
  2. Snitt hjortekjøttet langs toppen av beinet, og pensle med marinaden.
  3. Forvarm ovnen. Krydre kjøttet med salt og pepper, dekk det med bacon, plasser det i stekeformen og sett inn i den varme ovnen.
  4. Etter 20 minutter, tilsett halvparten av buljongen og stek i 20 minutter til. Tilsett resten av buljongen.
  5. Fjern kjøttet, og la det hvile innpakket i folie i rundt 10 minutter. Sil buljongen og tilsett fløte. Rør inn saustykningsmiddelet, og kok opp.
  6. Fjern hjortekjøttet fra benet, skjær opp og server med sausen.

Tips: Sausen kan raffineres etter smak med tørr rødvin.

Foto: © Miele

To top of page