StartsideService & SupportProspekter & fagtidsskrifterWhitepaperSinners sirkel: For en hygienisk vaskesyklus

Sinners sirkel: For en hygienisk vaskesyklus

Et leppestiftavtrykk på rødvinsglasset, rester på gaffelen, en fettfilm på tallerkenen: Gjestene har liten forståelse for skittent servise på bordet. Førsteinntrykket teller! Vi gir litt informasjon, noen tips og triks for å sikre at gjestene får en god mottakelse helt fra starten av.

Kjøkkenassistent skyller brukt servise på et sykehuskjøkken

Oppvaskfaktorer i samspill

Hvilke faktorer er viktige for et rent oppvaskresultat?

Fire faktorer er avgjørende ved hver skylling:

  • Temperatur
  • Tid
  • Kjemi
  • Mekanikk

Hvordan avhenger oppvaskfaktorene av hverandre?

Alle de fire oppvaskfaktorene kan velges nesten fritt og brukes med ulik vekting.
Viktig: Hvis du endrer to eller flere faktorer, må alle faktorer tilpasses nøyaktig til hverandre for å oppnå samme rengjøringsresultat. Eksempel: En temperaturreduksjon kan kompenseres ved samtidig å øke tiden.

Hva er Sinners sirkel?

Sinners sirkel beskriver mekanismen til de fire ovennevnte faktorene, som rengjøringsprossene kjører etter. Sinners sirkel er oppkalt etter kjemikeren Herbert Sinner.

Bilde av kjøkkenassistent på sykehuskjøkkenet som skyller tallerkener

Eksempler på Sinners sirkler: Ved håndskylling er andelen mekanikk (gnidning med børsten) ekstra høy.

1 – Temperatur
2 – Kjemi
3 – Mekanikk
4 – Tid

Påfylling av salt i en profesjonell oppvaskmaskin fra Miele Professional

Ved oppvask i en husholdningsmaskin reduseres den mekaniske andelen og erstattes med mer effektive oppvaskmidler (kjemikalier) og lengre skylletider (tid).

1 – Temperatur
2 – Kjemi
3 – Mekanikk
4 – Tid

Hvilken virkning har faktorene som brukes?

Temperatur

Temperaturen løser ikke bare opp de aktive ingrediensene i oppvask- og glansemiddelet raskere, men også smusset på serviset som skal vaskes (spesielt fett). Viktig: Den må alltid velges avhengig av serviset som skal vaskes og skittenhetsgraden. Noen materialer tåler ikke høye temperaturer (f.eks. glass). Høye temperaturer kan imidlertid også endre strukturen til enkelte flekker, noe som gjør dem vanskeligere å fjerne (f.eks. protein).

Tid

Jo lengre oppvasktid, desto bedre rengjøringseffekt – lang oppvasktid og bløtlegging innimellom har en positiv innvirkning på resultatet. Hvis derimot målet er kortest mulig oppvasktid, må de øvrige faktorene justeres tilsvarende for å kompensere for den korte oppvasken.

Kjemi

Kjemien (rengjøringsmidlene) har som oppgave å fjerne smusset. Ved bruk av kjemikalier er det viktig med riktig dosering, konsentrasjon og kvalitet på midlene som brukes. Avhengig av smusset (fett, protein, #misfarging), bidrar spesielle ingredienser til det perfekte oppvask- og hygieneresultatet – den kjemiske sammensetningen av oppvaskemiddelet kan være mild eller aggressiv. Jo høyere dosering, eller jo mer aggressiv sammensetningen er, desto bedre blir rengjøringen. Men vær forsiktig: Ingredienser som er for aggressive eller høye doser kan skade både serviset og maskinen.

Mekanikk

Den mekaniske faktoren sørger for at smuss fjernes fra serviset. Ved håndvask er børsting mekanismen, ved maskinoppvask er det sirkulasjon av vannet gjennom pumpen og spylearmene.

Hvilken betydning har vannet?

Vann er uunnværlig under oppvasken. Det trengs for å løse opp kjemikaliene, oppta temperaturen og spiller en stor rolle når det påføres mekanisk på serviset som skal vaskes. Kvaliteten på vannet virker inn på resultatet. Viktig: Bare fordi du kan drikke vann, betyr det ikke nødvendigvis at det er ideelt for oppvask.

Fasit

For å oppnå gode rengjøringsresultater med effektiv ressursbruk er det fremfor alt viktig å ha en oppvaskmaskin som er korrekt innstilt, og optimal oppvaskkjemi. Det ideelle samspillet mellom de fire faktorene som er beskrevet i Sinners sirkel, sørger for at ting går knirkefritt på kjøkkenet, og etterlater et strålende inntrykk på gjestene.