Behandling og vasking av tekstiler
Hvordan skal jeg behandle dette plagget? Kan det sentrifugeres eller strykes? Hva er den beste vaskemetoden, og hvilken temperatur tåler plagget? Vi har her samlet noen gode råd til forskjellige tekstiltyper, og hvordan de bør behandles.
Alpakka
Den søramerikanske Vicuña-lamaen gir langt, silkeglinsende hår som råstoff til det edle materialet. Et dyr kan levere ull til en genser hvert år. Selv om ullen fra alpakkaen er svært fin og lett, er den svært motstandsdyktig og elastisk. Hårene til alpakkaen er hule og gir trådene en forbausende evne til varmeutjevning. Det tette og glansfulle stoffet blir nesten utelukkende brukt til høyverdige ullstoffer som damekåper eller klær. Naturtonefargene i alpakkaullen stammer fra selve ullen og blir derfor betegnet som naturfarger.
Vasking: Med Mieles håndvask-ullprogram kan du vaske de ømfintlige tekstilene i maskinen uten betenkeligheter.
Tørking: Etter vask blir tekstilene igjen spesielt myke med det spesielle Finish-ullprogrammet i Mieles tørketrommel. Deretter lar du ullvasken ligge en stund og lufttørkes til den er ferdig.
Vaskemiddel for ull og finvask: Det flytende finvaskemiddelet Miele WoolCare med sine fibervernkomponenter mot toving og fargevernformelen for lyse farger sørger for skånsom vask og pleie. Fås også i kapsler.
Bomull
Bomull er en av de mest populære naturfibrene, siden de utmerker seg med fine spinnetekniske egenskaper og en særlig stor motstandsdyktighet. Bomullsstoffer er lette å farge og lar seg lett bleke. På den andre siden er stoffet lite elastisk, krøller lett og har dårlig isoleringsevne. Likevel er knapt noe annet materiale så robust – og tåler så mange runder i vaskemaskinen. Med de fine, faste fibrene fra Ramiplanten i det fjerne Østen kan bomullen foredles til et mykt og fint blandingsstoff med vakker glans.
Vasking: Miele tilbyr spesielle bomullsprogrammer for å kunne gi optimal pleie. Generelt tåler hvit bomull inntil 95 °C. Kulørt bomull derimot bør på grunn av faren for bleking vaskes på temperaturer inntil 60 °C med et vaskemiddel til kulørt tøy. I prinsippet gjelder likevel at man må se på vaskeetiketten på plagget.
Tørking: Som regel kan bomull tørkes i tørketrommelen. Derfor tilbyr Miele et bomullsprogram til dette. Avhengig av hvordan tekstilene er laget, bør du likevel ta hensyn til pleieanvisningene, ellers er det fare for krymping.
Stryking: Bomull tåler varm stryking (varmetrinn 3) og med damp. Avhengig av tekstil, lønner det seg å stryke plagget på vrangen.
Vaskemiddel: Vårt spesialvaskemiddel for bomulltekstiler CottonRepair fornyer ditt favoritt bomullsplagg med bare én vask. Fjerner pilling og fornyer fargeintensiteten og lysstyrken. Brukes maks 1-2 ganger per år per tekstil.
Dun
Dun har stor fyllevne, lagrer varme og virker isolerende. Den brukes derfor som fyllstoff i dyner og klesplagg. Selv om hvit dun er den dyreste sorten, er det ingen kvalitets forskjell mellom hvit og grå eller blandingsfarget dun. For å beholde fyllkraften trenger duntekstiler regelmessig rengjøring.
Vasking: Miele har utviklet spesielle pute- og dundyneprogrammer for hygienisk vask. Høye temperaturer og mye vann fjerner midd og avføring fra disse på en effektiv måte fra klesvasken.
Tørking: Miele-tørketrommelen har programmene «Hodepute» og «Store hodeputer» På denne måten blir dundyner og -puter tørket og gjort myke på en optimal måte.
Vaskemiddel: Det flytende spesialvaskemiddelet DownCare fra Miele CareCollection sørger for skånsom og virkningsfull rengjøring og pleie av jakker, soveposer, puter og andre tekstiler med dunfyll. Fås også i kapsler.
Frotté
Frottéstoffer består av en vev etter et bestemt mønster. Walkfrottévarer er særdeles sugekraftig på grunn av deres uregelmessige løkker.
Vasking: Frottéhåndklær er som regel farget kokeekte Badekåper tåler bare vask inntil 60 °C. De to første gangene bør man vaske frottéstoffer separat ved 60°C, da det er normalt med en viss avfarging av overskuddsfarge. Imidlertid kan frottéstoffer lett loe ved små vaskemengder.
Vår anbefaling: Vask nye frottéstoffer i størst mulige tøymengder.
Tørking: På snoren blir frottéstoffer raskt harde. Denne tørkestivheten kan du forebygge ved å bruke tørketrommel. For mye tøymykner kan redusere absorbsjonsevnen. I våre tørketromler med patentert skånetrommel, holder håndklærne dine seg behagelig lodne også uten tøymykner, da det oppstår et luftpolster på grunn av trommeloverflaten som har et cellemønster.
Jeans
Opprinnelig ble de brukt som arbeidsbukser, mens jeans i dag opptrer i form av skjørt, vesker, skjorter, jakker og mange andre klesplagg. Grunnlaget for produksjon av jeansstoff er bomull. Gjennom den såkalte kyperbindingen av forskjellig fargede tråder oppstår det spesielle jeansmønsteret hvor stoffet på den ene side skimrer i en blåtone og på den andre siden i hvitt.
Vasking: I prinsippet bør ikke jeans vaskes ved høyere temperaturer enn 60 °C, og stretch-denim bare ved 30 °C – med finvaskemiddel uten blekemiddel. Snu jeansene dine på vrangsiden for å unngå hvite striper, såkalte blanchissurer, under sentrifugeringen. Jeans må sentrifugeres på lavt turtall. For å unngå fargesmitting til andre tekstiler bør jeansstoffer vaskes separat de første gangene. Miele tilbyr et spesielt jeans-program hvor vaskerytme, vannmengde og sentrifugeringsprofil, er nøyaktig tilpasset kravene som plaggene stiller.
Resultatet: Et optimalt vaskeresultat, lite krølling og maksimalt skånsom vask.
Tørking: Også Miele-tørketromlene har et spesialprogram til jeans. Temperaturvalgene og de spesielle tørketrinnene sørger for at dine favorittjeans fremdeles er perfekte også etter tørkingen.
Vaskemiddel: Våre flytende vaskemiddel for kulørt og sort tøy vasker utmerket også ved lave temperaturerer og med ColorProtect for holbar fargeintensitet. Velg den som passer best for din vask
Kasjmir
En særlig høyverdig ullsort er kasjmirull. Disse naturfibrene klippes en gang i året av kasjmirgeiten. På verdensbasis klippes rundt 5000 tonn per år. Kasjmirull er et svært dyrt og ømfintlig materiale. Derfor trenger den spesialbehandling når den vaskes.
Vasking: Strikketøy av kasjmirull bør vaskes forsiktig med et fint ullvaskemiddel ved 30 °C Dette har en pH-verdi som ligger mellom nøytral og lett surt, noe som forebygger oppsvulming og toving av fibrene. Plagg av kasjmirull bør ikke vaskes i for store mengder vann, men heller gis en rask vask uten å gni og vri. Rester av vaskemiddel ødelegger lett de ømfintlige fibrene. Det er derfor særlig viktig å skylle plaggene flere ganger i kaldt vann.
Den patenterte1)skånetrommelen i kombinasjon med håndvask-ullprogrammet fra Miele (spesiell vaskerytme, optimert vannnivå, maks. sentrifugeringshastighet 1200 o/min.) behandler favorittplagget ditt på en spesielt myk måte.
Tørking: I tørkeprogrammet «Finish ull» i Mieles tørketrommel blir de fine tekstilfibrene rettet opp igjen, og etter den påfølgende lufttørkingen er favorittgenseren like myk som før.
Ekstratips: Det flytende finvaskemiddelet WoolCare fra Mieles CareCollection med sine fibervernkomponenter mot toving og fargevernformelen for lyse farger sørger for skånsom vask og pleie.
Skinn
Ekte skinn er et produkt fra dyreverdenen og trenger derfor spesiell behandling. Alle skinntyper må pleies forskjellig. Det anbefales å prøve ut rengjøringsmiddelet på et skjult sted. Grunnregler for alle skinnklær: Ikke bruk løsemidler eller neglelakkfjerner.
Tørking: La deler som er blitt våte, tørke på en kleshenger i romtemperatur (ikke i sterkt solskinn) La aldri skinnklær henge våte i skapet (fare for muggdannelse)
Stryking: Lær kan strykes på varmenivå 1 på vrangen og under silkepapir eller et tørt tøystykke. Damp må ikke brukes.
Ekstratips: Før første gangs bruk og for å forebygge fuktskader bør klesplagget settes inn med et spesielt lærimpregneringsmiddel uten fluorhydrokarbon.
Lin
Disse naturfibrene produseres fra stenglene på linplanten. Lin utmerker seg ved at den holder seg fast og er varig. I tillegg er den lite mottakelig for smuss og lukt. Pga. den lave tøyeligheten blir den lett krøllet. Lin brukes først og fremst i tekstiler i hjemmet, for eksempel bordduker. Men den blir også brukt i moteklær i lette sommerantrekk.
Vask: Hvite og blekede linstoffer kan vaskes ved maks. 60 °C. Fargede stoffer bør vaskes med finvaskemiddel uten optisk blekemiddel ved inntil 40 °C. For å kontrollere fargeektheten legger du et hjørne av plagget mellom to hvite stofflag og stryker over med et varmt dampstrykejern. Dersom fargen avsettes på det hvite stoffet, farger stoffet av. Lin krøller seg lett og bør derfor ikke sentrifugeres eller bare sentrifugeres lett.
Og forsiktighet: Lin er svært utsatt for fuktflekker.
Tørking: Lin tørkes best på snor. Før det henges opp kan det strekkes i form. Tørk linstoffer raskere og enklere ved først å tørke dem med Mieles spesialprogram «Glatting». Da blir krøller og bretter rettet ut og strykearbeidet går mye lettere.
Stryking: Det anbefales å stryke lin varmt (3 punkter) og fortrinnsvis med damp. Her beskytter teflonsålen mørke tekstiler mot blanke partier.
Ekstratips: Lin er lettere å stryke dersom det tilsettes en såkalt skyllestivelse før siste skylling.
Blandingsstoffer
Et godt stoff er mange ganger som en god parfyme. Blandingen gjør forskjellen. Robust bomull får fin eleganse ved bruk av viskose. Kasjmir blir gjennom blandingen med bomull økonomisk billigere. Klassiske blandingsstoffer består av en blanding av bomull og syntetiske fibre. Også mikrofiberstoffer er alltid en kombinasjon av forskjellige grunnstoffer. Det betyr at den mest ømfintlige komponenten bestemmer vaskeprogrammet.
Vasking: Du er på den sikre siden med det patenterte1) Automatic-programmet til Miele for tøymengder som er en kombinasjon av bomull og lettstelte tekstiler. En sensor fastslår ved hjelp av en nøye uttenkt, teknisk prosess den aktuelle tøymengden, og elektronikken tilpasser programforløpet etter dette.
Tørking: Også her anbefaler vi Mieles automatikkprogram for en skånsom tørking.
Stryking: Blandingsfiber strykes alltid med den temperaturen som gjelder for den mest ømfintlige fiberblandingen. En lin-/viskoseblanding bør for eksempel kun strykes med den laveste temperaturen som er egnet for viskose.
Poplin
Poplin er varebetegnelsen på et glattvevd, riflet lerretsstoff. Navnet poplin er bare en handelsbetegnelse og viser ikke til et bestemt fiberstoff. Poplin kan lages av bomull, silke, ull, viskose, polyester eller fiberblandinger. Bomullspoplin er en særlig tett og glinsende foredlet versjon av bomullsfibre og like ukomplisert og motstandsdyktig som bomull. Vi finner også likheter når det gjelder renhold og flekkfjerning. Før fjerning av flekker må klærne ikke være fulle av støv, da det ellers kan oppstå skjolder.
Bruk av poplin, spesielt for kåper og jakker, men også for bukser, kjoler, skjorter og bluser.
Skånsom behandling av silke
Silke er et naturfiber som fremstilles fra silkeormkokongen. Den flittige silkeormen spinner de fine trådene til en lengde på 4 kilometer. På grunn av sin smidighet og det spesielle utseendet, føles silken som et snev av luksus mot huden. Derfor må silke ha spesiell pleie.
Vasking: Miele har avskaffet håndvask av silke. Mieles silkeprogram garanterer en spesielt skånsom rengjøring av alle håndvaskbare, ømfintlige tekstiler som ikke inneholder ull. Vaskeprosessen er optimalt tilpasset silkefibrenes krav. I tillegg er Mieles skånetrommel spesielt skånsom mot tøyet på grunn av sin celleformede overflatestruktur.
Vaskemiddel for silke og finvask
Tørking: Programmet Finish silke i Mieles tørketromler løser opp silketekstilene i en varm luftstrøm og reduserer krølldannelse.
Stryking: Da fibrene er ømfintlige overfor høye temperaturer, bør silke strykes mens den fortsatt er litt fuktig ved maksimalt 2 punkter eller med damp. Her beskytter teflonsålen mørke tekstiler mot blanke partier.
Slik behandler du syntetfibrer
(Nylon/Polyester/Polyamid/Polyakryl)
Disse syntetiske stoffene er svært elastiske, samt rive- og slitesterke. De krymper ikke og tørker hurtig fordi de kun tar opp litt fuktighet. I tillegg holder syntetiske tekstiler svært godt på fasongen og krøller lite.
Vasking: På grunn av faren for varmefiksering av rynker bør polyester og polyamider vaskes på maks. 60 °C i et lettstelt- eller finvaskprogram. Mange Miele-vaskemaskiner har til og med et spesielt program for syntetiske stoffer for optimal tøypleie. Ved å bruke tøymykner kan man unngå at syntetfibrene kleber seg til huden som følge av elektrostatisk lading.
Tørking: I en tørketrommel fra Miele behandles syntetiske stoffer særdeles skånsomt takket være spesialprogrammet ”Syntetisk”. Men delvis er det tilstrekkelig å rulle tekstilene inn i et frottéhåndkle og trykke dem utover. Når de ligger flatt, forsvinner restfuktigheten like fort som opphengt på en henger.
Stryking: Nylonfibrene har en tendens til å trekke seg sammen ved for stor varmepåvirkning. Polyester har lett for å unngå krøller og krøller seg derfor lite. Hvis det likevel skulle oppstå bretter under vaskingen eller tørkingen, lar disse seg enkelt glatte ut. Spesielt skarpe bretter forsvinner ved stryking på trinn 1. Her beskytter teflonsålen mørke tekstiler mot blanke partier.
Miele tøymykner UltraSoft
Behandling av ull
Ullfibrene består av flere lag. De holder særs godt på varmen og blir derfor svært ofte brukt til varme gensere eller myke vinterklær. Materialtypen ull omfatter blant andre kasjmir, angora, merino, lammeull og mohair. Men mest utbredt er vel saueull som klippes én eller to ganger i året.
Vasking: Miele har avskaffet håndvasken! Med Mieles håndvaskprogram kan du trygt vaske alle ulltekstiler i maskinen. I tillegg sørger Mieles skånetrommel for spesielt skånsom pleie.
Tørking: I Mieles Finish ull-program blir ullfibrene rettet opp slik at tøyet blir mykt igjen. Deretter lar du yndlingsgenseren din bli liggende fremme for å tørke helt ferdig.
Stryking: Klesplagg av ull lar seg stryke på middels temperatur (makismalt 2 punkter) og med damp.
Gensere som klør, blir behagelige igjen, hvis de legges en kort stund i en plastpose i fryseren.
Vaskemiddel for ull og finvask: Det flytende finvaskemiddelet Miele WoolCare med sine fibervernkomponenter mot toving og fargevernformelen for lyse farger sørger for skånsom vask og pleie. Fås også i kapsler.